“Список кораблів” – 29-а персональна виставка творів Катерини Косьяненко

У середу, 28 липня о 18:00 в Національному художньому музеї України відкривається виставковий проєкт знаної української мисткині Катерини Косьяненко «Список кораблів», в якому представлено роботи, що увійшли до арт-буку – однойменної збірки найвідомішого сучасного українського поета Сергія Жадана (побачила світ 2020 року у видавництві MERIDIAN CZERNOWITZ). Це дружня співпраця письменника та художниці, поєднання поетичного слова та художнього образу.
Творчість Сергія Жадана вже давно стала феноменом, який характеризує сучасну Україну. Роботи Катерини Косьяненко постають візуальним відповідником поезії Жадана, що органічно поєднує сучасну українську буденність та біблійні алюзії. В експозиції виставки буде представлено всю серію «Список кораблів».
У відкритті проєкту візьме участь Сергій Жадан, який читатиме вірші зі своєї збірки.
Кураторка – Тетяна Швед Безкоровайна, директорка S.T. ART Foundation.
Виставка триватиме по 8 серпня 2021 року.

Виставковий проєкт Катерини Косьяненко “Список кораблів” | Facebook

 

В майстерні. 2019. “Перехід”

НАМУ. 26 липня 2021 ‪#‎startfoundation‬ – “Цікаве” | Facebook

Серія картин “Список кораблів” була створена Катериною Косьяненко як виставковий візуальний еквівалент, своєрідний наратив збірника віршів Сергія Жадана. В 2020 році видавництво Meridian Czernowitz видало артбук з картинами Катерини Косьяненко. Ідея проєкту належить куратору Тетяні Швед (Безкоровайній), S.T. ART Foundation. Вона побачила спізвучніть в живописі Катерини Косьяненко і віршах класика української літератури Сергія Жадана. Ряд стійких асоціацій виникає від назви “Список кораблів”. Від античного Гомера, популярного Йосипа Мандельштама до українського класика Сергія Жадана, від античності до сучасності. Додала своє трактування теми, свій живописний список кораблів і Катерина Косьяненко.

Саме для артбуку художниця написала кілька полотен: “Воїнство” (2019), “Вокзал” (2019), “Графіті” (2019), “Різдво” (2019), “Кораблі” (2019), “Зупинка” (2020), “Біле поле” (2020). Для ілюстрування книжки було використано також кілька ранніх полотен: “Невидимий автобус” (2017) та “Перехід”(2019). Саме ці твори започаткували живописну серію “Список кораблів”.
Ці картини не ілюструють поезію буквально. Це збіг відчуттів, подій, віддзеркалення сучасного складного світу, в якому є любов, війна, безнадія, розпач, радість, страждання. В картинах закохані люди, спантеличені, радісні, воїни в старовинних обладунках, Ангели, козак Мамай, чорти, натовпи людей, тварини, пташки, урбаністичні пейзажі. Вони є візуальним еквівалентом, відгомоном сюжетів й емоційних станів автора віршів,збігаються з  його настроями і баченням сьогодення. Сергій Жадан про картини Катерини Косьяненко серії “Список кораблів”: “…паралельний наратив, який тримає всі ці тексти купи, робить із цих літер наскрізну історію, робить з цих рим книгу”.
Тема серії – людина в сучасному урбаністичному середовищі. Їх співіснування, взаємини, сьогодення, зв’язок з минулим, величні пам’ятки архітектури та їх сучасні нащадки бетонні будинки-мурашники, в яких художниця досить несподівано знаходить певну естетику, повторюючи час від часу в своїх картинах. Живопис цього циклу вирізняє впевнений авторський стиль, фундаментом якого є професійний класичний фігуративний живопис. Привертає до себе увагу гармонійне поєднання традиційного й сучасного, багатогранні інтерпретації й модуляції класичних живописних прийомів. Це живопис вдумливий, глибокий, психологічний і яскравий. Всі ці чинники складають цікаву мистецьку суміш, викликають відчуття співпадіння з баченням й сприйняттям світу іншими людьми.

Кожна картина зі “Списка кораблів” своєрідна й водночас це серія, твори пов’язані між собою задумом, типажами, колористичними рішеннями, візуальним стилем, прийомами комбінування та апелювання до різних епох та живописних манер. Це розумні картини, в них є не тільки цікаві багатогранні образи та вишуканий колорит, в них є відчуття справжнього життя, глибокі думки й складні емоції.

Всі твори серії різні не тільки за сюжетами, за світосприйняттям й інтонаціями. Тож від картини до картини змінюється й візуальне трактування. Об’єднує їх авторський живопис, з різними колористичними рішеннями й прийомами. Ці твори можна вважати жанровими, можна рахувати їх історичними полотнами, в яких присутнє сьогодення, актуальність, які переплітаються з історичними аналогіями, типажами, аксесуарами. Художні образи картин Катерини Косьяненко відсилають глядача до різних епох, та все ж завжди повертають до сьогодення та до поезії Сергія Жадана.

На виставці експонується кілька творів, написаних після виданняння артбука, навздогін, думки про сучасне життя та моральні цінності, це своєрідне продовження серії: “Цілодобово”, “Поява” (обидві – 2020), “Блакитні черевики” та “Звичайний день” (обидві – 2021).