“Пам’ять народжується з любові” – відкрили виставку картин з артбуку Жадана

У NAMU – Національному художньому музеї України – 28 липня відкрилася виставка робіт з артбуку Сергія Жадана “Список кораблів”. Триватиме до 8 серпня.

Сім із дев’яти картин художниця Катерина Косьяненко створила спеціально для книжки. Тема серії – людина в сучасному урбаністичному середовищі.

Виставку планували провести 2020-го, однак не вдалося через карантин.

“За цей час я видав ще три книжки й написав дві (цьогоріч Meridian Czernowitz видали поезії “Псалом авіації” і лібрето опери “Вишиваний. Король України”, збірку Бертольта Брехта “Похвала діалектиці” у перекладі Жадана. – Gazeta.ua). Жартую: пишу так багато, що читати все встигає хіба мій видавець” , – каже Сергій Жадан. На презентації виставки він читав свої вірші.

2″Роботи Каті мають дивовижну властивість повертати світло минулому, наповнювати його живим диханням і значенням, – говорить Жадан. – Архаїчне в цьому випадку просто виймається із часової історичної умовності, стаючи суголосним тому, що ми звикли бачити довкола себе. Це не осучаснення минулого – швидше узгодження, урівноваження того, що було, з тим, що неодмінно станеться”.

Збірка “Список кораблів” вийшла торік у видавництві Meridian Czernowitz. Містить 60 віршів.

“60 віршів про пам’ять, що народжується з любові, і про вогонь, по якому лишається ніжність. 60 спроб окреслити світло й розповісти про повітря над містом. 60 уривків чужих розмов, 60 голосів, якими наповнюються весняні сутінки. “Список кораблів” – це список тих, хто пішов, але кого не можна забути. Список імен, які супроводжують тебе впродовж життя. Список міст, де на тебе завжди чекають. Мабуть, найінтимніша й найболючіша книжка автора”, – кажуть у видавництві.

Ілюстрації художниці стали візуальним відповідником поезії, що органічно об’єднує сучасну українську буденність і біблійні алюзії, кажуть організатори виставки.

Цьогоріч Косьяненко ілюструвала також поетичну збірку Катерини Калитко “Орден мовчальниць”.

У Національному художньому музеї України торік у серпні обвалилася частина фасаду. Зараз триває реставрація. Потрапити до музею можна лише через службовий вхід, із тильного боку будівлі.

Пам’ять народжується з любові – відкрили виставку картин з артбуку Жадана (twnews.ch)