“Лялькове диво”. Київ. 2020

Виставка працює до 7 лютого!

Національний музей Тараса Шевченка представляє виставку ляльок та живопис
«Лялькове диво» . Київ, бульвар Тараса Шевченка, 12.

 

Живопис Катерини Косьяненко.

Твори 2019-2020-х р.р.

  

Світлини Vitaliy Sokur

20.12.20 з Anastassija Katsan

У виставці беруть участь: Юлія Володарська, Володимир Балибердін, Галина Дюговська, Петро Пінчук, Ірина Жмуренко, Тетяна Іносова, Ліза Портнова, Андрій Кириченко, Олександра Король, Юлія Пелюх, дует АлінаАльона, Луіс Карвальо Кардозо, Анастасія Кацан.

Проєкт “Лялькове диво” унікальний для України. Українські лялькарі вже давно репрезентують свої твори на міжнародних виставках, беруть участь в українських заходах. Рівень “Лялькового дива” виставковий, музейний. Представлено краще з вишуканого, талановитого й майстерного в цій царині. Водночас це проєкт не офіційний, він розкутий, радісний, веселий і магічний. Напередодні Різдва та Нового року повинні відбуватися фантастичні, дивні й дуже приємні речі. У казку вірять не тільки дітлахи, є можливість поринути у казку, повернутись у щасливе безхмарне дитинство й у дорослих. Згадати свого улюбленого ведмедика, ляльку чи машинку… Не у всіх збереглися такі іграшкові раритети. Тільки спогади. Такі теплі, трошки сумні від незворотності втрати. Поверніть собі своє дитинство, подаруйте собі відчуття радості, казкової легкості й можливості бути співавтором лялькового дива! Для цього треба просто відвідати виставку “Лялькове диво”!
Проєкт “Лялькове диво” має вже свою історію. Виставка, що проходить в Національному музеї Тараса Шевченка у грудні 2020 – четверта. Всі відбулися у Києві. Перша пройшла у в бізнес-центрі “Леонардо” (2017), друга — в Музеї історії Києва (2018), третя в Національному музеї Тараса Шевченка (2019). Всі виставки були успішні.
У проєкта “Лялькове диво” є авторка, вона ж організатор й ідейна натхненниця — Анастасія Кацан, лялькарка й художниця, членкиня Національної спілки художників України. З року в рік склад учасників змінюються, дехто бере участь у проєкті постійно.
Ви знаєте, хто такі лялькарі? Це дуже непрості люди, вони химерні художники та великі добрі маги водночас.
Так, так, всі лялькарі чарівники та маги! Художні ляльки вражають, вони завжди не схожі на звичні, ті, що можна купити в магазині. Лялькарі здатні творити химерні, досконалі ляльки, які здатні зачаровувати. А іноді ляльки оживають. Можливо, це відбувається тільки в нашій з вами уяві. У кожного митця своя неповторна манера творення, стиль, улюблені матеріали. Ляльки чинної виставки також незвичні, вони створені з паперклею, пластику, порцеляни, металу та текстилю. Незалежно від стилю і матеріалів, ляльки завжди витончені, складні за декором, яскраві та несподівані. Не стандартні та майже живі!
Тож, шановні, діти та колишні діти, приходьте на виставку “Лялькове диво”, дивуйтесь і радійте!

Виставка ляльок та живопису «Лялькове диво» – Музей Шевченка (museumshevchenko.org.ua)

Елена Шагоян