Виставка “Коло Катерини”. 2018. Національний музей літератури України, Київ

Культурно-мистецький проект до Дня Святої Катерини, який проводить Дирекція художніх виставок другий рік поспіль, задуманий як щорічний міні-фестиваль сучасного мистецтва, що репрезентує гурт надзвичайно яскравих творчих особистостей. Поряд з неабияким інтересом до експерименту, новітніх форм і змістів, сучасних мистецьких контекстів, це мистецтво глибоко пов`язане з європейськими та національними художніми традиціями. Окрім того, учасниці цього проекту уособлюють той тип сучасної жінки-художниці, яка високо цінує рівень вербального та візуального висловлювання, його інтелектуальну складову. Невипадково цей виставковий проект пов`язаний із Святою Катериною, яка у західній традиції вважається символом жіночої інтелектуальності, покровителькою освіти і навчання, і одним з її іконографічних атрибутів є книга. Саме такою ми бачимо Святу Катерину на полотнах Марко Базанті, Карло Дольчі та ін.
Катя, Катерина – таке миле і тепле за звучанням ім`я, у безлічі його національних варіацій – Catherine, Kate, Katarina, Catalina, Katarzyna, дуже популярне у різних країнах. Його щасливими «володарками» є художниці: Катерина Косьяненко, Катерина Свіргуненко, Катерина Корнійчук, Катерина Двоеглазова.
З іншими учасницями: Анною Духовичною, Юлією Скрипкою, Ганною Лук`яненко, Тамарою Гержан, їх єднає безліч важливих речей. Це і коло спілкування та приязних стосунків, співзвучність творчих інтересів; їхня спільна alma mater, Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури, де навчалися більшість із них. А що до загалу – це приналежність до «київської школи»: живописної, графічної, чи то театрально-декораційного мистецтва, відштовхнувшись від якої, кожна з художниць прямує своїм, і тільки своїм шляхом.
І безумовно, всіх єднає Київ, його ментальний та духовний простір, що у їхній творчості, прямо чи опосередковано, набуває сучасних означень.
На виставці також представлені фото – роботи Сергія Рубана та Віталія Сокура.

Дирекція художніх виставок України до Коло Катерини

47354919_778651525800709_3559965058689662976_n

47268557_778596779139517_6506752059029585920_n

Світлини Лариса Кирпич-Кучеренко