Виставка 1-го Міжнародного пленеру “GENIUS LOCI. ТОНІНО ГУЕРРА”. Київ, грудень 2015 – січень 2016

Київський національний музей російського мистецтва, галерея “КалитаАртКлуб” та Асоціація Тоніно Гуерри (Італія) запрошують на відкриття виставки 1-го Міжнародного пленеру “GENIUS LOCI. ТОНІНО ГУЕРРА” з нагоди 95 років від дня народження майстра, яке відбудеться 22 грудня 2015 року о 18.00 в приміщенні музею за адресою вул. Терещенківська, 9.

22 грудня 2015 року в Київському національному музеї російського мистецтва буде відкрито підсумкову виставку за результатами творчої поїздки українських художників до Італії. Окрім картин, написаних на батьківщині Тоніно Гуерри, до експозиції ввійдуть створені самим маестро естампи та гобелени, люб’язно надані спеціально для виставки його дружиною Лорою Гуеррою.

Живописний пленер «GENIUS LOCI», ініційований галереєю «КалитаАртКлуб» у партнерстві з Тетяною Швед-Безкоровайною, відбувався у червні 2015 року в містах Фронтіно (регіон Марке) та Пеннабіллі (регіон Емілія-Романья) за підтримки Посольства України в Італії, Київського національного музею російського мистецтва, Асоціації Тоніно Гуерри в Пеннабіллі, Лори Гуерри та місцевої муніципальної влади. У пленері взяли участь відомі українські митці Катерина Косьяненко, Олена Придувалова, Давид Шарашидзе, Олексій Аполлонов, Денис Саражин і Вікторія Саражин (Калайчі). Свої роботи вони присвятили великому кінодраматургу, поету, художнику й справжньому «генію місця» Емілії-Романії, хранителю неповторної атмосфери «маленької» Італії — Тоніно Гуеррі, якому в цьому році мало б виповнитися 95 років.
В Італії наші художники жили й працювали «на два доми», але основним місцем їхнього двотижневого перебування було старовинне містечко Фронтіно та сімейний готель «La Rocca dei Malatesta», розташований у будівлі XV століття — колишньому замку Вандіні. На короткий час до них приєдналися гості з Києва — партнери проекту з Музею російського мистецтва та журналу «Антиквар», які змогли на власні очі побачити будинок Тоніно Гуерри в Пеннабіллі, поспілкуватися з дружиною маестро та навіть завітати до ресторану, який він оформив. Окрім творчої роботи на пленері, художники здійснили поїздку до Урбіно, де народився великий Рафаель Санті, помандрували довколишніми містами, в яких встановлено знамениті фонтани Тоніно Гуерри, побували в рідному місті маестро — Сантарканджело-ді-Романья, піднялися на скелю міста Сан Лео, у фортеці якого було ув’язнено графа Каліостро, і побачили більш ніж 800-річний кипарис Франциска Ассізького…
Урочисте відкриття пленеру відбулося в приміщенні Асоціації Тоніно Гуерри в Пеннабіллі в присутності Лори Гуерри, Президента Асоціації Карло Санчізі, мерів міст Пеннабіллі й Фронтіно, близьких друзів та учнів майстра, інших запрошених гостей та мешканців міста, яким було зачитано вітальний лист Надзвичайного і Повноважного Посла України в Італії Євгена Перелигіна. Завершенням незабутньої подорожі стала виставка пленерних робіт просто неба у Фронтіно, яку відкрив мер міста Андреа Спанья.
Хроніку перебування українських живописців у регіонах Марке та Емілія-Романія — подорожі, зустрічі, процес створення картин — зафіксував на камеру Олександр Безкоровайний. Змонтований ним фільм буде показано під час експонування робіт у музеї. У рамках виставки заплановано провести творчу зустріч з учасниками та партнерами проекту, презентацію тематичного випуску журналу «Антиквар» — «Genius Loci. Преображающие пространство», а також презентацію альбому з вибраними пленерними роботами й фоторепортажем з місця подій, що відбудеться під час урочистого закриття експозиції.
Організатори, учасники й партнери проекту сподіваються, що літній пленер в Італії та виставка в одному з найкрупніших музеїв України не тільки зміцнять культурні зв’язки між нашими країнами, але й гідно розпочнуть великий Міжнародний пленерний проект «GENIUS LOCI». А про те, як він готувався і здійснювався, про історію, пам’ятки та потенціал пленерних локацій можна дізнатися з матеріалів журналу «Антиквар» за червень-серпень 2015 р.
Музичний гість вернісажу — ансамбль «Duo Manelli».

12376059_1191908980837186_781654305377782064_n