У Польщі відбудеться фестиваль «Дні Сергія Параджанова»

09.07.2015 10:49

10-11 липня  у Центрі мистецтва «Форт Сокольницького» у Варшаві (Польща) відбудеться міжнародний фестиваль «Дні Сергія Параджанова», присвячений видатному кінорежисерові, художнику, творчість якого великою мірою пов’язана з Україною.  Про це повідомляють організатори фестивалю.

У програмі фестивалю демонстрація кінострічки Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» та реставрованого фільму «Саят-Нова», який 1973 року вийшов на екрани під назвою «Колір граната» в редакції Сергія Юткевича. Робота над відновленням стрічки тривала понад три роки. Фахівці з Італії, Франції, Росії, Вірменії не тільки повернули їй яскраві кольори та чистий звук, але й оригінальну авторську версію монтажу, яку в радянські часи мало хто бачив.

 Серед заходів «Днів Сергія Параджанова» – театралізоване фольклорне дійство «Весільні фрески або Квітка для Параджанова» Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара», показ документального фільму «Небезпечно вільна людина» (режисер Роман Ширман), творчий вечір «Гранат і яблуко: Параджанов і Гуерра», на який запрошено Лору Гуерра, вдову видатного італійського кінодраматурга, поета і художника Тоніно Гуерра. Колись він згадував про Сергія Параджанова:  «Кожне спілкування з ним я сприймав як чергове знайомство. Це стосувалося його чарівної присутності, яку відчував завжди й скрізь, де б не був… Я дихав повітрям його казок».

На гостей фестивалю чекають також виставки живопису знаних українських митців Бориса Єгіазаряна («Вогнем любові») та Катерини Косьяненко («Тіні забутих предків»).

Дні Сергія Параджанова у Варшаві пройдуть за підтримки Посольства України в Польщі та Посольства Польщі в Україні, за участю Надзвичайного і Повноважного Посла України у Республіці Польща Андрія Дещиці та Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Генріка Літвіна, почесних гостей.

Відкриття фестивалю відбудеться 10 липня о 20.00 у Центрі мистецтва «Форт Сокольницького»  (Варшав, вул.Стефана Чарнецького, 51).

Нагадаємо,  віце-прем’єр-міністр – міністр культури В`ячеслав Кириленко ініціює відзначення 50-річчя прем’єри фільму «Тіні забутих предків» у вересні цього року.  Ініціатива стала темою зустрічі пана Кириленка з головою Державного агентства з питань кіно Пилипом Іллєнком, головою Національної спілки кінематографістів Сергієм Тримбачем, генеральним директором Національного центру Олександра Довженка Іваном Козленком і керівником відділу кіноредакції телеканалу «1+1» Андрієм Алферовим. У зустрічі також взяла участь народна артистка Україна Лариса Кадочникова, яка зіграла у фільмі головну жіночу роль.

 http://www.telekritika.ua/kontekst/2015-07-09/109041

http://www.ukrkino.com.ua/kinotext/news/?id=2464