Виставка Катерини Косьяненко “Короткий метр” з циклу “Мамаї та Мамаївни” в галереї Калита Арт Клуб

Снимок

Автор – Галина Браїловська

10 жовтня  в галереї Калита Арт Клуб відбулося відкриття виставки відомої київської художниці Катерини Косьяненко “Короткий метр” з циклу “Мамаї та Мамаївни” .

 .

Тетяна Калита під час відкриття виставки

В галереї зібрані роботи останніх років, починаючи з 2006 року. Прем’єра виставки відбулася за межами України — в Польщі (в місті Ольштин) в липні минулого літа і поляки були приємно вражені побаченим.

За словами Тетяни Калити, авторка замислила цю серію робіт як короткометражну стрічку, і від цього виникають  асоціації з лінійністю і поступовістю, як ми собі уявляємо людське життя. Тетяна зауважила, що не потрібно шукати в експозиції якусь хронологію, або логіку розвитку життєвих подій. Життя часто буває абсолютно іраціональним. Вона порівняла невеличкі за розміром роботи з кадрами, фіксуючими людське життя у найважливіші його моменти.  На відміну від популярних нині серіалів, нескінченних теле- і кіно-саг, короткий метр мусить донести до глядача зміст на обмеженій за довжиною стрічці, і це — певний виклик для автора. Скупими засобами, використовуючи практично одну фарбу і на мінімальній площині полотна, художниця максимально стисло, але виразно представила життєвий шлях людини. Більше як два десятка кадрів (картин) — своєрідна квінтесенція життя: головне, найважливіше, найбільш тонка і чиста його сутність, концентрований екстракт.

Роботи Катерини Косьяненко — це картини про вічні питання та про вічні теми: народження, смерть, любов, розлуку, зустрічі і прощання. Її роботи про те, що нас спіткає на життєвому шляху… Окрему увагу Тетяна звернула на те, які назви дає Катерина своїм творам, на поетику, яка присутня в живопису Каті. Вона порадила глядачам не тільки роздивлятися роботи художниці, а ще й уважно читати назви. В роботах Катерини поєднано живописний талант і надзвичайно тонка і чутлива натура. Її роботи хвилюють до глибини душі і вражають в саме серце.

Катерина Косьяненко

Катерина Косьяненко подякувала Тетяні Калиті за надану можливість показати всі роботи в повному обсязі. Як зауважила авторка, в галереї всі її роботи цього циклу зазвучали по-новому, а завдяки виставці — все це пішло в люди, пішло в світ.

Борис Єгіазарян

Відомий художник Борис Єгіазарян відзначив, що роботи Катерини Косьяненко його захопили своєю енергетикою з самого початку огляду виставки і до останньої роботи. Ці твори здалеку виглядають стримано, графічно, дещо нагадуючи левкаси. Вже здалеку ці маленькі за розміром роботи звертають на себе увагу, а коли підходиш ближче, усвідомлюєш, що вони дуже чуттєві…

Борис навіть зізнався, що хотів серед всіх робіт знайти слабку, але йому це не вдалося. Кожну роботу циклу, за словами Бориса Єгіазаряна, можна порівняти з книгою, яка охоплює історію людства, йде звідкись з глибин і розповідає все це нам в сьогоденні. Кожне полотно — це така історія, це неймовірні твори, які впливають на глядача…

Роботи Катерини  талановито виконані з точки зору живопису, а також мають поетичні назви. Деякі картини  за силою сприйняття Борис порівняв з іконами. Роботи Катерини схожі на старовинні рукописи, які робилися з душею, віддаючи душу і з великою вселенською любов’ю.

Це дуже гарні роботи і найбільша їх цінність в тому, що вони надзвичайно українські. Як зауважив Борис Єгіазарян, для українців існує небезпека впасти в “шароварщину”. Катерині це не загрожує. Борис підкреслив, що це великий приклад, як зробити величне українське загально-людським.

Катерина Косьяненко народилася у 1978 році в Києві.
Закінчила РХСШ їм. Т. Г. Шевченка (1996), НАОМА (2002).
Навчалася на театрально-декораційному відділенні у Д.Лідера.
У 2005 році закінчила асистентуру-стажування НАОМА (живописна майстерня народного художника України, професора В.Гуріна).
Член НСХУ (з 2002 року).
Учасниця всеукраїнських виставок (з 2003 року), міжнародних виставок (з 2003 року).
Магістр живопису (2005).
Працює у галузі станкового малярства, у театрі, кіно.
У 2009 році стажувалася в Cité International des Art (Париж, Франція).
Член Асоціації “Україна-Франція”.
У 2011 році стажувалася в Краківській академії образотворчого мистецтва
їм. Я. Матейка.

Виставка триває з 10.10.2014 до 28.10.2014 року. Бажаємо всім приємного перегляду.

Володимир Подлевський, Рафал Вольскі та Анна Шерман

Катерина Косьяненко та Оксана Стратійчук

Ганна Духовична

Таісія Браіловська та Євген Чорний

Володимир Подлевський та Катерина Косьяненко

Фото: Віталій Сокур, Євген Чорний

http://be-inart.com/post/view/668