V Всеукраїнська трієнале “Живопис-2013”

“Зупинка “Парадайз”. 2012.

IMG_2346 640

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151622248980816.1073741829.287964775815&type=1

 У виставкових залах Центрального будинку художника з 7 по 30 червня діятиме V Всеукраїнська трієнале «Живопис-2013».

Ця подія, на думку організаторів, Дирекції виставок НСХУ, стала цікавим і непересічним явищем в художньому житті України. Як і на всіх попередніх трієнале, відбір проводився за надісланими авторами фотографіями живописних полотен, створених за останні три роки. Мета цих всеукраїнських проектів – якнайширша презентація творчих здобутків наших митців і, як наслідок, наочна констатація сучасного стану образотворчого мистецтва. При формуванні експозиційного ряду з боку кураторів виставки відсутній будь-який тиск в сенсі детермінації стильових, тематичних або технічних напрямків. Попри певні обмеження стосовно розміру запропонованих творів всі творчі ініціативи експонентів максимально заохочуються. Критерій існує один – професійна досконалість і мистецька якість запропонованого на трієнале твору. Для цього була створена експертна рада з знаних фахівців, завданням якої, власне, і є відбір всього найкращого в галузі живопису, що запропонують художники з усіх куточків країни. Характерним для останніх трієнале є гармонійне поєднання в одному виставковому просторі творів знаних майстрів і молодих авторів, іноді надзвичайно цікавих в контексті розвитку сучасного живопису. Полотна Анатолія Криволапа, Віктора Сидоренка, Миколи Моргуна, Владислава Шерешевського, Петра Лебединця, Віктора Ковтуна, Олександра Дубовика, Ігоря Мельничука, Олександра Животкова створюють певну конструкцію виставки, поруч з якими експонуються не менш цікаві живописні роботи інших художників. Загальна експозиція, на нашу думку, не може акцентувати котрісь з одних численних напрямків. Завдання організаторів – гідно презентувати все мистецьке найвагоміше в галузі реалістичних надбань наших художників, твори авторів, що позиціонують себе як експериментатори на колористичному полі, митців, у живопису яких акцентовані формальні, філософські чи будь-які інші суб’єктивні міркування та пошуки. Безумовно, постає непросте завдання обєднати всі ці різнобарвні, зовсім не схожі роботи в єдиний організм виставки. Та попередній досвід втілення цих проектів довів експозиційні здібності фахівців Дирекції виставок і, як наслідок, мистецтвознавці констатують, що зі змістовного боку трієнале є найбільш завершені в аспекті повноти представлених тут тенденцій, так само, як і процесів формування нових мистецьких напрямків.

Чекаємо на вас у виставкових залах Центрального будинку художника (вул. Артема, 1-5, Львівська площа) з 7 по 30 червня 2013 р.

Гран-прі V Всеукраїнської трієнале отримав Іван Михайлов за триптих “На краю землі”…Цікаво, що призові місця у конкурсі посіли дочки відомих художників, які гідно продовжують традиції батьків: лауреатом першої премії стала Ганна Криволап за роботу “Стамбул”, а другу премію отримала Олена Рижих за “Жертвоприношення Авраама”.

http://www.kreschatic.kiev.ua/ua/4288/news/1370963441.html

Каталог:

katalog 640 katalog 2 640