“2002+11”. Виставка творів випускників НАОМА 2002 року

15 травня 2013 року  у виставковому залі Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури (НАОМА) відбулось відкриття виставки творів випускників живописного, театрально-декораційного, реставраційного, графічного, скульптурного факультетів НАОМА 2002 року.

Київ, вул. Смирнова-Ласточкіна (Вознесенський узвіз) 20, музей НАОМА.
Чи надає мистецтво крила, чи можна відірватися від буденності і злетіти над повсякденністю, рутиною, примусовим “покращенням” життя та болотом бездуховності? Чи можливо малювати, інсталювати, фарбувати, мислити, творити новий та віддзеркалювати звичний світ? Кому це потрібно? Тільки митцеві? Суспільству вже не потрібно?
Пройшло 11 років з дня закінчення НАОМА. Зібралося   17 випускників 2002 року, щоб поділитись своїми думками-творами з Академією та своїми шанованими викладачами. Всього 17. Живопис, графіка, скульптура.  Був бенефіс кафедри сценографії та екранних мистецтв, головним чином, трансформований у станковий живопис. Учні славетного Данила Лідера – Олег Татарінов (єдиний з курсу суто театральний художник), Анна Духовична (ініціатор проведення виставки, автор її концепції), Катерина Косьяненко (організатор виставки із широким виставковим досвідом та кількома театральними та кіно роботами), Яна Яцкова. Центральну частину виставочного залу займає стаціонарна металева конструкція, яка слугує своєрідним театральним макетом чи каркасом для інсталяції зі студентськими світлинами.
Більшість колишніх студентів НАОМА не працюють за фахом, взагалі не малюють… Декілька з малюючих відмовились приймати участь у виставці, бо їм видалось непрестижним і комерційно недоцільним приймати участь у дружній справі – показі своїх досягнень в рідній Академії.
Захід був дуже теплим і пронизливо ностальгічним. В  містичному та історичному місці, що зветься  Академією, неначе на острові спогадів і щирого, неупередженого спілкування зібралось багато дуже талановитих, щирих людей з ясними, мудрими, світлими очима. Що не є типовим і нормальним  для сучасного світу. Мистецтво надає крила і робить життя осмисленим. Мистецтво – це не комерція. “Мистецтво – це душа” (Віра Баринова-Кулеба).

Були присутні, говорили мудрі та щирі слова викладачі НАОМА, видатні українські митці: професор Василь Іванович Гурін, професор Віра Іванівна Баринова-Кулеба, доцент Алла Глібовна Кириченко…Завітали на відкриття професор Микола Андрійович Стороженко та професор Феодосій Максимович Гуменюк, прийшли  просто хороші художники та щирі друзі.

IMG_2139 640

Ще світлини:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151580794885816.1073741827.287964775815&type=1

Л.Г.

 

15 травня 2013 року у виставкових залах НАОМА відкрилась виставка творів випускників Академії. Пройшло десять років після завершення навчання. За цей час відбулось становлення митців у різних напрямках творчої діяльності. Якими є досягнення свідчать майже 80 творів, представлених в експозиції молодими художниками:

 

Косьяненко Катерина – “Наталя”, “Зелені лави”, “Аеропорт” (живопис)

 

Гержан Тамара – “Три чаші”, “Будва прокидаєтьсяься”, “Ранок над Марселем” (живопис);

 

Босенко Ярослав – “Згадка про Єву” (живопис);

 

Стрижкова Надія – “Східний натюрморт”, “Оливковий гай”;

 

Карпенко Ольга – “Барви Тавриди”, “Портрет композитора Віктора Степурка” , “Молитва” (живопис);

 

Дідур Денис – “Розмова” (скульптура);

 

Кисельова Марія – “Уяви, що ти Ассоль!”, “Скарби” (комп’ютерна графіка);

 

Крюк Олександр – “Сестри”, триптих; “Ритми червоного” (живопис);

 

Духовична Анна – “Відстороненість. Тиша”, “Сонце за дверима” (живопис);

 

Свіргуненко Катерина – “Рослинні відбитки І, ІІ, ІІІ” (графіка, офорт);

 

Павленко Леонід – “Зимова алея”, “Криворівне. Карпати” (живопис);

 

Гордієць Олександра – “Жайворонкова неділя”, “Під знаком Берегині”

 

(живопис);

 

Бобир Тетяна – “Вишиванка, “Земля” (живопис);

 

Скаканді Вікторія – Ілюстрації до казок “Казки про чарівників” (живопис);

 

Яцкова Яна – книга “Мрії”;

 

Богинський Федір – “Поле” (мідь, зварювання);

 

Татаринов Олег – серія “Upgrede” (живопис);

 

Кудрявченко Ірина – “Таранто”, “Солеа. Танець з шаллю” ( калька, туш).

 

 

Представлені в експозиції твори у розмаїтті тематики, жанрів, стилів та використаних технік переконують у творчих здобутках випускників Академії.

http://www.naoma.edu.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=123:15-travnya-2013&catid=21:vistavkova-diyalnist&Itemid=237&lang=ua