Персональна виставка живопису Катерини Косьяненко “Київ-Ніцца”. Січень 2013. Ніцца

“Айфон”. 2012. Фрагмент.

18 січня 2013 р. у галереї Домініканського собору Ніцци відкривається персональна виставка живопису Катерини Косьяненко “Київ-Ніцца”. Виставка – частина програми заходів фонду Matrix Orange “Ukrainians on the Cote d’Azur” (“Українці на Лазуровому березі”).
http://www.dominicain.net/expositions-precedentes.php

www.facebook.com/UkrainiansOnTheCoteDAzurUkrainciNaLazurovomuBerezi

 

5 531652_10151398974045816_1091042157_n 640

Галерея собору Домініканців у Ніцці.

 

Друга половина січня у галереї Домініканського собору традиційно відводиться під іконопис. Цього року експозиція компромісна. Українська художниця Катерина Косьяненко демонструє станковий, світський живопис, який тісно пов’язаний з традиціями іконописання. Серед персонажів творів виставки у Ніцці  – загадкові всміхнені Ангели, замріяні жінки. Відсторонені і самозаглиблені. Художниця сакралізує буденність, робить видимим те, що присутнє в нашому житті у вигляді духовному: відчуття, еманації, віра. Іконографічно зображення Святих в картинах Катерини Косьяненко мають лише відголос традиційного іконопису, який ностальгічно звучить серед  візуальних реалій   сьогодення.

Самобутність, неповторність творів художниці в тонкому за градаціями, багатомірному, насиченому живописі. Це поєднання, співставлення, гра на контрастах фактур і нюансів. Задіяна складна колористична партитура, що складається з  тонких, згармонізованих  кольорів. Живописна поверхня здається коштовною завдяки мінливій грі пастозних накладів фарби і делікатних, сяючих теплим мерехтінням шарів лесування, створених за допомогою кропітких, багаторазових дотиків тонкого пензля. Філігранно модельовані обличчя, руки персонажів наче сяють тихим теплим світлом, поринають у примхливий вир багатомовного живопису.

Картини виставки розповідають про мандрівки серед часу і простору. Мандри вигадані, нічим не обмежені мандри духу серед простору і часу,  мандри реальні – країнами і різними місцинами на літаках, потягах, авто, пішки…Під захистом Ангелів-охоронців.
Переміщення персонажів, думок, відчуттів. Фіксація цих переміщень за допомогою сучасних ґаджетів та старим класичним методом – малярством. Можливості сучасної техніки щодо створення довершених візуальних образів, їх доступність. Кожний може легко зробити любий фотознімок. Та не кожний може створити мистецький шедевр…Художниця аналізує необмежені можливості митця, який може не тільки відобразити, а й створити нову візуальну реальність. За допомогою уяви, відчуттів, таланту, майстерності, фарби та пензлів. Відштовхуючись, надихаючись гармонією старовиного, класичного мистецтва та конфліктними та дисонансними реаліями сучасного життя. Співіснування гармонії мистецтва та конфліктів буденності…Трохи гумору, самоіронії, трохи класики, багато кольору, багато своєрідних трактувань традиційного і пошук нової виразності у фігуративному живописі. Творення сучасного сакралізованого живопису, що існує на межі світського живопису та класичного іконописання…

На виставці представлено твори 2012 р. з циклу “Київ-Ніцца”: “Зупинка “Парадайз”, “Михайло Оболонський”, “Айфон”, “Аеропорт”,  “Кохта розова”, “Наталя”, Катерина”, Варвара”, “Тетяна”, “Втеча з Парижу”, “Кінець весни”. Також кілька творів  2011 р. з польського циклу “Koloroprzestrzen”: “Зелені лави”, “Санстітр”, “Польська наречена”, “На ровери посідаєм…”, “Майже соколи”.