“Києво-Братська Богородиця”. Копія ікони 17 ст. з фондів НХМУ. 2010-11

На прохання настоятеля церкви Благовіщення Божої матері при Києво-Могилянській академії о.Богдана київська художниця Катерина Косьяненко створила для цієї церкви копію ікони 17 століття “Богоматір Братська”.

358937_600

Церква Благовіщення Божої Матері при Києво-Могилянській академії. 18-19 ст.


Катерина Косьяненко. “Києво-Братська Богородиця”. 2010-2011 рр. 126,5х90 см, МДФ, левкас, різьблення, олія, позолота (поталь). Копію зроблено з  ікони 17 ст. “Богоматір Братська”,  фонди НХМУ.

20150412_035623

“Києво-Братська Богородиця” в інтер’єрі храма Благовіщення Божої Матері при НАУКМА. Світлина 2015 року.

Оригінал зберігається в фондах Національного художнього музею України.
Старовинна ікона знаходиться на реставрації, відроджує шедевр українського барокового іконопису художник-реставратор музею Тамара Гержан.


Катерина Косьяненко.


Катерина Косьяненко (зліва) і Тамара Гержан – художник-реставратор Національного художнього музею України в фондах музею. Тамара Гержан проводить реставрацію ікони 17 століття “Богоматір Братська”.

Копію виконано із збереженням стилістики живопису 17 століття, відтворено різьблений левкас з орнаментом близьким до оригіналу.

Іконографія ікони Києво-Братської Богородиці має своїм першоджерелом візантійську ікону «Богоматірь Єлеуса» (Милостива).  Марія ніжно підтримує маленького Христа лівою рукою, їх обличчя стикаються, і правій руці Богородиці лежить ліва ручка Христа.  Богородиця з тривогою дивиться на нас…
Ікона з НХМУ стилістично і композиційно близька до легендарної, чудотворної ікони “Києво-Братська Богородиця” (Замилування) з Богоявленської церкви київського Богоявленського монастиря, до якого і належала Благовіщенська церква.

Науковий співробітник НХМУ Ніна Пархоменко вважає, що ікона з фондів музею може бути оригіналом Києво-Братської ікони: «У післяреволюційні роки слід ікони зникає. У 1935 р. розорено й знесено Братський монастир. Донедавна Києво-Братська ікона вважалась утраченою. І от, у липні 2009 р. під час робіт у фондосховищах Національного художнього музею України було знайдено цю ікону, до того ж у вишуканій срібній з позолотою карбованій оправі. На звороті дошки старий інвентарний номер (який засвідчує її перебування у фондах Лаврського музейного містечка у 1934 р.), поряд з яким зазначено, що ікона взята з Братського монастиря. Ікона за розміром досить велика – 133×96…», (Церковная Православная газета № 21, 2009 г.).

http://alchevskpravoslavniy.ru/ikony/kievo-bratskaya-ikona-bozhiej-materi-2.html

Ікона Божої Матері знаходилася колись у намісному ряду Борисоглібської церкви в м. Вишгород (тепер Київська область), де чудесно явилася 1654 року. Під час війни Росії з Польщею (1654—1667) місто зазнало великих втрат. Храм святих мучеників Бориса і Гліба було розорено і сплюндровано. Однак Промисел Божий зберіг чудотворну ікону Божої Матері, яку вчасно винесли з храму й пустили по Дніпру, а мощі святих сховали. Ріка винесла ікону на берег Подолу в Києві, де її з радістю прийняли православні і з належними почестями перенесли в Братський монастир. Там вона й перебувала тривалий час. Оригінал ікони не зберігся. Один із списків знаходиться тепер у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику.
http://www.ukrainians-world.org.ua/ukr/expositions/18e454c2b69c31af/

За іншою вeрсією чудотворна ікона Києво-Братської Богородиці зникла у 1917 р., і подальша її доля невідома.


Ікона “Богоматір Братська”. Кін. 17 ст. (?). Зберігається в фондах Національного художнього музею України, Київ. Вигляд до реставрації.