Відкриття виставкового проєкту Катерини Косьяненко «Список кораблів» у NAMU

25 липня 2021

У Національному художньому музеї України відбудеться відкриття виставкового проєкту Катерини Косьяненко «Список кораблів», в якому представлено роботи, що увійшли до арт-буку –  однойменної збірки найвідомішого сучасного українського поета Сергія Жадана (побачила світ 2020 року у видавництві MERIDIAN CZERNOWITZ).Це дружня співпраця письменника та художниці, поєднання поетичного
слова та художнього образу.

Творчість Сергія Жадана вже давно стала феноменом, який характеризує сучасну Україну. Роботи Катерини Косьяненко постають візуальним відповідником поезії Жадана, що органічно поєднує сучасну українську буденність та біблійні алюзії. В оформленні книги було використано 9 живописних творів художниці. На виставці, крім них, глядачі матимуть змогу побачити ще три нових роботи.

Кураторка виставкового проєкту – Тетяна Швед Безкоровайна, директорка S.T. ART Foundation, якій належить ідея поєднати вірші Сергія Жадана з роботами Катерини Косьяненко:

Мені йшлося про надзвичайно логічний процес єднання двох митців, двох співзвучних особистостей. Треба було створити такий тандем, в якому художник і письменник стали б своєрідними «братом та сестрою». Я вважаю, що мені це вдалося. Сучасний живопис Катерини, який тісно переплетений з її любов’ю старовинних слов’янських мотивів, неймовірно точно поєднався тут з поезією Сергія Жадана, про що неодноразово говорив і сам поет.

Krytyka