Купуй, бо це колаборація Сергія Жадана й Катерини Косьяненко

Список кораблів [Текст] / Сергій Жадан. — Чернівці: Меридіан Черновіц, 2020. — 160 с.

Євгенія Лопата, культурна менеджерка, відповідальна редакторка видавництва «Meridian Czernowitz»:

Кожна нова книжка Сергія Жадана — це гучна подія, кожен новий текст — мікрошедевр, кожен виступ — сотні захоплених читачів та любителів високоякісної, актуальної та живої української поезії. Тому для нас, видавців Сергія, робота над кожною його книжкою — це окремий мистецький проєкт, результат якої — унікальне й цікаве видання. Тож нова збірка поезій «Список кораблів» не є винятком.

“Це не просто збірка віршів, це посібник з історії України початку 20-их років XXI сторіччя: як поетичні тексти-хроніки українсько-російської війни, так і картини однієї з найцікавіших та наймайстерніших художниць сьогодення — Катерини Косьяненко”.

Роботи Косьяненко — не є ілюстраціями до книжки Жадана: її картини та його вірші — це симбіоз двох сфер мистецтва, двох майстрів (слова й пензля), двох світів, які на 160 сторінок зійшлися в одній площині. Власне тим, що нам вдалося успішно поєднати ці світи, ми й пишаємося найбільше.

На моє переконання, співпраця Жадана та Косьяненко в цьому виданні — це абсолютно фантастична річ. Не можу собі уявити, чиї картини так само влучно та гостро корелювали б із персонажами текстів Жадана: святі, що зійшли на землю та живуть серед нас — їдуть київським тролейбусом, стоять на зупинках, вигулюють собак, несуть поранених із війни під синьо-жовтими прапорами.

Шістдесят віршів про пам’ять, що народжується з любові, та про вогонь, по якому лишається ніжність. Шістдесят спроб окреслити світло й розповісти про повітря над містом. Шістдесят уривків чужих розмов, шістдесят голосів, якими наповнюються весняні сутінки. «Список кораблів» — це список тих, хто пішов, але кого не можна забути. Список імен, які супроводжують тебе протягом життя. Список міст, де на тебе завжди чекають.

Купити книжку

#купуйумалих: забута історія кіно, нова книжка Жадана й полінаціональні письменники