Сторінки з історії розвитку побратимських відношень між Києвом і Флоренцією

“…Українські митці неодноразово демонстрували італійцям свої найкращі твори. Поїздка у Флоренцію стала знаменною для київської художниці Тетяни Яблонської. 1972 року вона відвідала це незапам’ятне місто і під враженням від побачених пам’яток архітектури написала картину «Вечір. Стара Флоренція». На картині ми бачимо зображення художниці, яка увечері сидить в готелі перед розкритим вікном і милується краєвидом стародавньої Флоренції.
У 1993 році надзвичайне захоплення у флорентійців — шанувальників іконопису викликала персональна виставка Валентини Дмитрівни Бірюкович. Досконале вивчення традицій візантійської і західноєвропейської іконографії, а також техніки живопису яєчною темперою по левкасу допомогло київській художниці створити яскраві іконографічні образи.

Столичні митці періодично виставляють на суд зарубіжних глядачів свої самобутні твори образотворчого мистецтва. З початку ХХ ст. вітчизняні художники почали експонувати свої роботи на Міжнародному бієнале сучасного мистецтва у Флоренції. Засновниками цього престижного конкурсу були брати Паскаль і П’єро Целони. Як правило, Міжнародне бієнале відбувається у Флоренції раз на два роки в стародавньому замку Фортецца да Бассо, де, за звичай, збирається понад тисяча художників з 70 країн світу. Вони демонструють картини, виконані в різноманітних стилях і жанрах, беруть участь в дискусіях і конференціях, де обмінюються думками стосовно шляхів розвитку мистецтва.
Руслан Кутняк був одним з перших українських художників, удостоєних призом Міжнародного бієнале сучасного мистецтва у Флоренції. Зараз він активно працює над створенням сучасних картин і шукає можливості експонувати свої твори у країнах Європи. Руслан Кутяк частий гість престижного Осіннього салону в Парижі.

2005 року талановитий український живописець Олег Радван представив свої найкращі картини на огляд італійських шанувальників мистецтва і членів авторитетного журі. Рік потому у місті побратимі Флоренції Володимир Вештак демонстрував свої оригінальні живописні твори. В 1978 році він успішно закінчив майстерню політичного плакату Київського державного художнього інституту, після чого активно займався виставковою діяльністю в Україні та за її межами. Багато його робіт потрапили до художніх галерей США і приватних колекцій Італії, Німеччини, Польщі, Франції.
Завдяки міжнародній діяльності київських художників флорентійські побратими отримали можливість ознайомитися з яскравим сучасним українським живописом, в якому вдало поєдналися новітні напрямки образотворчого мистецтва з традиційними елементами народної культури. Справжнім тріумфом для українського сучасного мистецтва став успіх Катерини Косьяненко на VII-му Міжнародному Флорентійському Бієнале сучасного мистецтва.
На популярному форумі митців її мальовничі картини «Мої Мамаї» і «Катерини» отримали визнання журі. Художниці присвоїли престижну Премію в галузі живопису і медаль Лоренцо Медичі.

Kosyanenko Medal Medichi
Катерина Косьяненко з медаллю Лоренцо Медичі Медаль Міжнародного Флорентійського Бієнале
сучасного мистецтва

Творчість талановитої художниці неодноразово відзначалася почесними вітчизняними і зарубіжними нагородами. 2003 року Катерина Косьяненко отримала Перший Приз Осіннього Салону в галузі живопису на виставці в Парижі. 2004 року вона здобула грант і стипендію Президента України для обдарованої молоді, 2006 року — срібну медаль Академії мистецтв України за творчі досягнення. У 2011 році твори художниці були відзначені стипендією Міністерства Культури Республіки Польща. Обдарована художниця приділяє значну увагу вивченню живописного мистецтва в різних культурних центрах Європи. Вона пройшла стажування в Міжнародному центрі мистецтв у Парижі і в Краківській академії образотворчого мистецтва ім. Я. Матейка…”.

Вся стаття тут:

http://www.shevkyivlib.org.ua/derzhavni-zakupivli/1343-mista-pobratimi-italiya-florenziya-storinki-z-istorii-rozvitku-pobratimskih-vidnoshen.html