Дні Сергія Параджанова у Польщі. 10-11 липня 2015

Урочисте відкриття міжнародного проекту “Дні Параджанова в Польщі” відбудеться 10 липня 2015 року. ФОРТ-арт-центр, Варшава, вул. Stefan Czarnieckiego 51.
Дні Сергія Параджанова у Варшаві пройдуть за підтримки Посольства України в Польщі та Посольства Польщі в Україні, за участю Надзвичайного і Повноважного Посла України у Республіці Польща Андрія Дещиці та Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Генріка Літвіна, почесних гостей.
У програмі фестивалю демонстрація кінострічки Параджанова «Тіні забутих предків» та реставрованого фільму «Саят-Нова», який 1973 року вийшов на екрани під назвою «Колір граната» в редакції Сергія Юткевича. Робота над відновленням стрічки тривала понад три роки. Фахівці з Італії, Франції, Росії, Вірменії не тільки повернули їй яскраві кольори та чистий звук, але й оригінальну авторську версію монтажу, яку в радянські часи мало хто бачив.
Серед заходів «Днів Параджанова» — театралізоване фольклорне дійство “Весільні фрески або Квітка для Параджанова” Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара», показ документального фільму «Небезпечно вільна людина» (реж. Роман Ширман), творчий вечір «Гранат і яблуко: Параджанов і Гуерра», на який запрошено Лору Гуерра, дружину видатного італійського кінодраматурга, поета і художника Тоніно Гуерра. Колись Гуерра згадував про Параджанова: «… Кожне спілкування з ним я сприймав як чергове знайомство. Це стосувалося його чарівної присутності, яку відчував завжди й скрізь, де б не був… Я дихав повітрям його казок».


На гостей фестивалю чекають також виставки живопису знаних українських митців Бориса Єгіазаряна («Вогнем любові») та Катерини Косьяненко («Тіні забутих предків»).

 

11709453_961388240580604_6150078770787706089_n