Дні Параджанова в Польщі

1557313_829238190462277_3958666922050936554_o

Посольство Республіки Польща в Україні, культурні установи Самоуправління Вармінсько-Мазурського Воєводства – Центр Освіти і Культурних Ініціатив та Музей Вармії і Мазур , галерея КалитаАртКлуб та Центр юдаїки НаУКМА представляють фестиваль «Дні Параджанова в Польщі».

«Небезпечно вільна людина», великий кінематографіст Сергій Параджанов, прийшов на світ у вірменській родині, яка мешкала в столиці Грузії — Тбілісі; свої зрілі роки присвятив Києву та Україні, а помер в Єревані. В цьому році йому виповнилося б 90 років, а в наступному — мине чверть століття від його смерті. У 2014 році ми відзначаємо ще 2 ювілеї, пов’язані з творчістю Сергія Параджанова – його шедевр “Тіні забутих предків” було створено 50 років тому у 1964 році до 100-літнього ювілею Михайла Коцюбинського. З цієї нагоди у співробітництві Самоуправління Вармінсько-Мазурського Воєводства і його культурних установ — Центру Освіти і Культурних Ініціатив та Музею Вармії і Мазур з такими київськими осередками інтелектуального і творчого життя, як Центр юдаїки Києво-Могилянської академії, галерея КалитаАртКлуб, редакція журналу «Антиквар» і видавництво «Дух і Літера», ольштинська, ельблонзька і варшавська громадськість матиме нагоду взяти участь у Днях Параджанова в Польщі. Цей цикл розпочнеться 7 листопада 2014 року в Ольштині й охопить ретроспективу фільмів Параджанова та присвячених йому документів. Програма фестивалю містить також покази документальних фільмів « Небезпечно вільна людина» (реж. Роман Ширман) та «Ніч в музеї Параджанова» (реж. Роман Балаян). Супроводжуватимуть фестиваль виставки робіт видатних київських сучасних художників — Бориса Єгіазаряна і Катерини Косьяненко. Частиною програми будуть презентації робіт видатного київського митця Бориса Єгіазаряна, який як і його славетний земляк, обрав Україну другою батьківщиною і як українсько-вірменський патріот пензлем і ділом боровся за свободу на двох Майданах.
Цикл робіт «Тіні забутих предків» представить молода художниця з Києва Катерина Косьяненко. Параджанівська адаптація повісті Коцюбинського стала безпосереднім творчим натхненням робіт художниці, які тепер експонуються в Польщі.
Незмінний та незамінний поліграфічний партнер проекту Фонд культурних ініціатив ArtHuss під пильним наглядом героя капіталістичної праці Костянтина Кожемяки вже друкує вишукані буклети, які представляють програму «Днів Параджанова в Польщі» українською та польською.

https://www.facebook.com/events/733321906748286/

Буклет:

buklet 1

buklet

http://issuu.com/judaicacenter/docs/____________________________________b8db79d7cf07d5