До Черкас завітали Мамаї та Мамаївни

До Черкас завітали Мамаї та Мамаївни. Близько півсотні робіт презентувала в Художньому музеї міста українська художниця Катерина Косьяненко. У роботах вона зобразила життя та побут козаків. Роботи з цієї експозиції здобули чимало прихильників і нагород по всьому світу.


   

 

 

Із сучасного в минуле. Такий екскурс влаштувала місцевим поціновувачам прекрасного столична художниця Катерина Косьяненко. До Черкас вона привезла експозицію під назвою «Мамаї та Мамаївни». Мисткиня презентувала 36 робіт у Художньому музеї. За словами художниці, в кожній роботі вона намагалася передати самобутність і неповторність козацького образу.

Катерина Косьяненко, художниця: «Назва така пішла від перших двох картин, де я намагалася зобразити народних героїв із погляду того, що кожен герой був людиною, йому було притаманно все людське. Перша картина – це чоловічі Мамаї в більш традиційному трактуванні, а друга – це жінки Мамаївни. Бо жінка українська теж може називатися героїнею».

Мамаї Катерини Косьяненко – це ціла ватага персонажів або ж різні втілення іпостасі одного й того ж героя. Відсторонені, химерні особи й водночас цілком земні та реальні. В них переплелись давні образи та сучасні реальні персонажі.

Катерина Косьяненко, художниця: «Мені було цікаво поєднати героїчну та міфологічну традиції, бо Мамай – це міфічний персонаж. Мені було цікаво поєднати цю міфічність із чимось людським, близьким кожному. Із погляду того, якщо б він був людиною, міг відчувати, бачити, яким могло бути його життя».

Роботи Катерини Косьяненко встигли побувати у Франції, Італії, Нідерландах. А за дві картини з цієї серії в номінації «живопис» автор отримала премію та медаль Лоренцо Медічі на престижному форумі сучасного мистецтва – Флорентійському бієнале. Подивитися на незвичайну експозицію завітали не лише місцеві художники, але й митці із різних куточків України.

Іван Фізер, відповідальний секретар Спілки художників України в Черкаській області: «Це свідчення того, коли мистецтво базується на архетипі, національному ґрунті. Воно зрозуміле не тільки нам, але й Європі, світу».

Ольга Говдя, директор Дирекції художніх виставок України: «Це має велике значення для кожного міста. Для того, щоб художники цього краю могли побачити щось інше, відчути творчу манеру, людину, яка працює в Києві».

На думку подруги художниці Анни Духовичної, експозиція «Мамаї та Мамаївни» є частковим відображення історичного минулого колиски козаччини – Черкащини.

Анна Духовична, подруга художниці: «Особливо тут, у Черкасах, – місті козацтва. Для теми Мамаїв ближчого міста бути не може. Мені здається, що експозиція чудова. Прекрасно, що Черкаси побачать творчість цієї фантастичної та ніжної художниці».

Виставка «Мамаї та Мамаївни» триватиме в Художньому музеї протягом місяця.

http://vikka.ck.ua/ua/news.php?bl=1&pid=6&view=8864