Київська художниця Катерина Косьяненко отримала Премію за живопис і медаль Лоренцо Медичі

Газета для українців в Італії

Як повідомила JeyNews мистецствознавець Лідія Гурська, київська художниця  Катерина Косьяненко отримала Премію за живопис і медаль Лоренцо Медичі (Lorenzo il Magnifico Award) на престижному форумі сучасного образотворчого мистецтва – VII Флорентійській Бієнале  (Biennale Internazionale dell’Arte Contemporanea a Firenza).

Мистецький захід проходив 5-13 грудня 2009 року у місті Флоренція, (Тоскана, Італія). Катерина Косьяненко експонувала дві картини з живописного циклу «Мамаї і Мамаївни»: «Мої Мамаї» (2007) та «Катерини» (2008). У Флорентійському Бієннале приймали участь 8 митців з України (Київ, Вінниця, Донецьк, Луганськ, Харків).

Флорентійська Бієнале має поважний міжнародний  статус, проводиться з 1997 року. Бієннале 2009 року проходило під патронатом Президента Італії і за сприяння Міністерства культури Італії у Фортеццо да Бассо (Fortezza da Basso). 650 митців з 78 країн світу представили на суд публіки більш ніж 2000 творів – різні за світосприйняттям, технікою, жанрами, різновидами: живопис, графіка, скульптура, медіа, фотографія. Мовні бар’єри долаються універсальною мовою мистецтва.
Склад журі, як і склад учасників бієнале, інтернаціональний. Членами суддівської колегії є організатори заходу, представники Італії (президент бієнале Паскуале Челона – Pasquale Celona, генеральний директор бієнале П’єро Челона – Piero Celona, історик культури, художній керівник бієнале Стефано Франколіні – Stefano Francolini), а також діячі мистецтв з різних країн. Серед них – Ельза Айзенберг (Elza Ajzenberg), координатор програми з історії мистецтва та естетики в університеті Сан-Паулу, Бразилія; Пан Бан Бен (Pang Bang Ben), член Китайської асоціації образотворчих мистецтв, почесний професор і художник, Китай; Франческо Буранеллі ( Francesco Buranelli), генеральний директор Папської комісії по майну церкви, Ватикан. Крім того до складу журі входять представники Франції, Австрії, Індії, Мексики, США.

Члени журі нагородили найбільш видатні роботи в наступних номінаціях: живопис, скульптура, графіка, змішана техніка, інсталяція, фотографія. Переможців визначали за єдиним критерієм – рівнем таланту, без упередженості оцінюючи приналежність до того чиіншого стилю і не звертаючи уваги на національну приналежність.


Катерина Косьяненко і Президент Флорентійської Бієнале Паскуале Челона.


Катерина Косьяненко з нагородами Бієнале. Флоренція 13 грудня 2009 р.

http://www.florencebiennale.org/premiati09.php
http://www.gazetaukrainska.com/2011-04-04-11-58-41/2010-01-04-13-51-17/363-2010-03-08-13-53-22.html