“Псальми. Помишляйте, чєловєци”. Гурт “Божичі”. 2009

index

 

bozhychi_obl_1index 1

Фольклорний ансамбль “Божичі” у своєму новому альбомі презентує малознаний жанр народної музики “псальми”. Псальма (не плутати із біблійним “псалмом”) – це народна пісня релігійного змісту. Це – народна духовна музика. Хоча за мелосом псальми близькі до церковної музики, проте за образами, мовою тотожні народній пісні. Сюжети багатьох псальмів не мають безпосереднього зв´язку із Біблією.

На диску представлені 8 псальмів, які походять зі Східної України – з Дніпропетровської (Павлоградський р-н), Донецької (Славянський р-н), Луганської (Новопсковський р-н) та Харківської (Ізюмський р-н) областей – і є перлинами української псальмотворчості з цих теренів. Зараз тут більшість псальмів становлять псальми російськомовного походження. Орієнтовний час виникнення псальмів, представлених на диску – 17-18 сторіччя.

Диск має поліграфічний вкладиш із текстами всіх псальмів. Дизайн диску витриманий у строгості – тільки біле та чорне, як на Божому Суді. Авторка малюнків та дизайну –  українська художниця Катерина Косьяненко , яка також оформлювала диск Божичів “Вік любиш – не налюбишся. Пісні про кохання”.

Враховуючи складність музики, “Божичі” працювали над кожною псальмою у студії по 2-3 години. Завдяки цьому виконавцям вдалося увійти у специфічний медитативний стан, який беззаперечно передасться слухачеві.

bozhychi_obl_2

http://bozhychi.com.ua/

images 2 frag