Виставка “Трамонтана”. “Газета по-українські”, 2008, 08.03

“Листівка додому”. 2008.

 

Картину Катерини Косьяненко купили за 30 тисяч доларів

 

MOM 2255 640 +

На картині ”Трамонтана” художниця зобразила святих Варвару, Катерину й Тамару.

Київську художницю Катерину Косьяненко, 29 років, мистецтвознавці порівнюють із Тетяною Яблонською та Марією Примаченко. Критики називають її ”мистецьким вибухом” — через поєднання української старовини зі сучасним метафоричним живописом. Нині вона працює над циклом картин під назвою ”Мамаї і Мамаївни”.

— Уже готові дві великі роботи — на одній сам козак Мамай, на іншій — 16 Мамаїв, — хвалиться ”ГПУ” художниця. — Скільки всього буде картин, поки що не знаю. Сподіваюся, що виставлю їх до наступного року.

Розповідає, що захоплюється іконописом — пише образи для Благовіщенської церкви Києво-Могилянської академії:

— Малюю святих підсвідомо. Наприклад, на картині ”Трамонтана” зобразила святих Варвару, Катерину й Тамару. Але не брала їх із конкретних персонажів. Просто спочатку ти ведеш картину, а потім уже вона веде тебе. І герої самі показують, якими хочуть бути.

2003-го Катерина Косьяненко брала участь у 100-му Осінньому салоні в Парижі. За картину ”Покрова” отримала Перший приз у галузі живопису.

— Того року була тисяча учасників, представлені всі жанри живопису, — розповідає. — Французів здивувала композиція і стилістика моєї картини. Синтезу реалізму, якого вчать у нашій Київській академії, в них немає, — пояснює Катерина. — Тому митців зі Східної Європи там цінують.

— Кажуть, за ”Покрову” французи пропонували вам мільйон доларів? — цікавлюся.

— Сказали тільки: заплатять такі гроші, що за них можна буде рік жити в Парижі й ані в чому собі не відмовляти, — усміхається. — Але я привезла картину до України. Не хочу її продавати.

Роботи Катерини Косьяненко коштують від $1 тис. до $30 тис. Від запитань про гроші художниця відхрещується:

— Цим займається галерея ”Колекція”, без неї полотна не продаю. Мені казали, що їх часто купують політики. Якщо людина мені подобається, можу просто подарувати роботу. Коли гарно ставлюся до когось, то хочу всю себе віддати. А картина — це ж найкраща частина мене.

Директорка галереї ”Колекція” 26-річна Дарина Жолдак розповідає, що торік під час першої виставки Косьяненко із 24 представлених картин залишилася лише одна. Решту розпродали.

— Три подарували Вікторові Ющенку, в нього саме був день народження, — згадує Дарина. — Люди з оточення президента придбали для нього картини з циклу ”Календар”. Катя в цих роботах поєднала українські, язичницькі та християнські звичаї. Президентові подарували ”Спаса”, ”День теплого Олекси” та ”Святу Варвару”.

А нещодавно роботу Катерини Косьяненко ”Трамонтана” приватний колекціонер придбав за $30 тис.

— Це дорогий живопис, він забирає багато часу, — пояснює Дарина Жолдак. — Минулорічний цикл ”Календар” Катя готувала понад три роки.

Тетяна КЛІШ

http://gazeta.ua/post/215726