Виставка “Трамонтана”. Київ. 2006. Київський музей російського мистецтва

Персональна виставка живопису Катерини Косьяненко “Трамонтана”, ініційована київською галереєю “Колекція”, відбулася у лютому- березні  2008 року в Київському національному музеї російського мистецтва.

Київський музей російського мистецтва спільно з галерею «Колекція» мають честь повідомити про відкриття нового персонального проекту Катерини Косьяненко «Трамонтана».

Київський музей російського мистецтва спільно з галереєю «Колекція» презентують новий проект Катерини Косьяненко «Трамонтана».

У попередніх проектах «Календар» та «Тіні забутих предків» художниця спиралася на іконописну та барокову традиції. У новій живописній серії вона звертається до ренесансних традицій, цитуючи ідеальні типажі мистецтва Відродження, поєднуючи їх із реальним середовищем малих приморських містечок, які автор побачила, мандруючи європейським півднем.

Київ, 26 лютого 2007 року – у Київському музеї російського мистецтва відкривається персональна виставка однієї знайцікавіших українських живописців – Катерини Косьяненко. Її картини належать до багатьох приватних колекцій, в тому числі, до колекцій родини Ющенків, Міністра культури і туризму Василя Вовкуна, Сергія Лізунова, голови ТНК BP-Україна, шоу-мена Віталія Улицького тощо.

Вперше на суд глядача буде представлено серію полотен, написаних за мотивами літнього Середземноморського пленеру. Тут гарячі хорватські ландшафти змішуються з витонченими ренесансними постатями і мотивами українського барокового живопису.

Полотна Катерини Косьяненко перегукуються з «давнім» живописом з експозиції Музею російського мистецтва. Але трактують їх по-новому; ставлять в інший – сучасний нам контекст або в іншу – українську культурну традицію. Як і наша свідомість, котра спогади вчорашнього дня поєднує із сьогоднішньою дійсністю.

Мистецтвознавець Лідія Мащенко коментує нову виставку Косьяненко: «Трамонтана» – назва розпеченого, несамовитого середземноморського вітру, що дує в іспанський Каталонії, на півдні Франції, півночі Італії. Це вітер змін і перетворень, він може викликати неймовірний творчий підйом, або депресію … Про трамонтану згадували в своїх творах Габріель Маркес та Йосиф Бродський. Тепер до цієї теми долучилась київська художниця Катерина Косьяненко. Її виставка не спроба аналізу, це спроба чуттєвого відображення мінливості життя».

«Трамонтана» -насичена барвами, світлом і смислами серія. Іконописна умовність і декоративність попередніх творів, серед яких блискуча «Покрова», що й отримала визнання паризького Осіннього Салону, поступилася чуттєвості, матеріальності, соковитості «Трамонтани».

У пору київських передвесняних вологих вітрів життєствердна «Трамонтана» обдає глядача гарячим подихом літа, нагадуючи про вічність краси та її надзвичайну владу над кожним із нас.

До відкриття виставки видано каталог; виставка триватиме до 5 березня.